Hoe is ACT coaching effectief tegen trauma’s

Verwerken is niet altijd een optie, maar dan wil je wel beheersen

ACT is bij uitstek geschikt bij trauma’s

De essentie van ACT is het versterken van je psychologische flexibiliteit.

Dit betekent dat je leert mee te veren, zodat je flexibel om kunt gaan met situaties, gevoelens en gedachten, zodat je je kunt blijven richten op datgene dat voor jou belangrijk is.

Bij een trauma kan dit je heel veel veerkracht geven. ACT is niet zozeer gericht op het verwerken, maar kan je wel helpen bij het beheersen van het effect dat het trauma op je heeft. Hierdoor ervaar je veel minder pijn en krijg je veel meer grip en controle wat jouw geluk en zelfvertrouwen sterk ten goede komt.

act therapie
ACT therapie

Act als therapie na een trauma

ACT kan bijzonder effectief zijn bij trauma’s. Bij een trauma ontwikkel je namelijk allerlei patronen en (vermijdings)reacties. Deze zorgen ervoor dat een trauma maanden of jaren later nog steeds heel veel invloed op je leven kan hebben.

Het herbeleven van een trauma of het ontwikkelen van vermijdingsmechanismen is beide heel normaal. Op het moment dat deze jouw leven negatief beïnvloeden, dan kan het tijd zijn om deze mechanismen te onderzoeken.

Zijn jouw manieren om met het trauma om te gaan niet een last op zichzelf geworden? ACT kan jou helpen om acceptatie te vinden in de gedachten en gevoelens die je ervaart. Op deze manier heeft de gebeurtenis geen macht meer over je en kun je met meer zelfvertrouwen je richten op jouw waarden in het leven.

ACT therapie

Wat is een trauma precies, wat is het wel en wat ook niet

Iedereen weet wel dat je een trauma op kunt lopen na een heftige periode of intens voorval. Het verlies van iemand die je dierbaar is, een zwaar ongeluk, het zien of meemaken van (psychisch) geweld en andere zaken kunnen hun sporen achterlaten.

Wanneer deze sporen zo hevig zijn dat ze ervoor zorgen dat je blijft steken in gevoelens van angst, woede, verdriet of eenzaamheid, dan is er sprake van een trauma.

Het is heel normaal dat je na een heftige gebeurtenis een stressreactie hebt. Ons lichaam en brein reageren op een ongewone situatie. Om die reden kun je schrikachtig, vermoeid of somber zijn in de periode na het voorval.

In veel gevallen nemen deze gevolgen na enige tijd weer af. Je keert weer terug naar je “normale” staat van voor het ongeluk of de mishandeling. Doordat mensen veerkrachtig zijn, kunnen we vaak veel zaken verwerken.

Deze veerkracht is één van de unieke kenmerken van ACT. Want met ACT gaan we aan de slag zodat jij meer gevoel van veerkracht kan ervaren.

Casus Lisan

Robin ervaarde somberheid en uitzichtloosheid in haar leven, terwijl ze enorm haar best deed om gelukkig te zijn. Robin had door gezondheidsklachten op dat moment geen werk en vond vrij weinig nog de moeite waard. Zij wilde wel in beweging komen maar het lukt niet.
Robin geeft aan dat zij door de ACT therapie geleerd heeft om milder te zijn voor zichzelf. ‘’Ik voel dat ik leef en heb energie om weer verder te gaan’’. ‘’Ik hoef niet meer te vechten tegen mijn lichaam en laat de gevoelens die ik ervaar toe, in plaats van dat ik er door wordt opgeslokt’’. ‘’Door ACT ervaar ik rust in mijn leven en heb ik handvatten gekregen om positiever in het leven te staan’’.

“Jij hebt invloed op hoe hard je voor jezelf bent, op hoeveel je zelf vindt dat je “moet doen”

Waarom heb jij een trauma en anderen niet

Jij bent uniek, net zoals jouw omstandigheden. Er is bij jou sprake van een trauma omdat jij op dit moment, met jouw coping methoden, niet in staat bent om de gebeurtenissen te verwerken.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit niet lukt. Soms heeft dit te maken met bepaalde omstandigheden, met de heftigheid van de traumatische gebeurtenis of met bepaalde persoonskenmerken.

Hierdoor kan er na de traumatische gebeurtenis een trauma ontstaan. In dit geval is jouw psyche op dat moment niet veerkrachtig genoeg om de gebeurtenissen volledig te verwerken. Je blijft herbeleven en je leven anders inrichten door het trauma.

Je hebt (ongemerkt) allerlei methoden ontwikkeld om de pijn van het trauma te (proberen te) beheersen. Het herkennen van deze soms onbewuste methoden, dat is waar we met ACT aan gaan werken.

Je bent je lang niet altijd bewust van de omvang van het trauma

Want door al die methoden blijven de emoties ook actueel. Je bent er immers heel veel mee bezig en ze hebben nog steeds invloed. Dit gebeurt vaak bewust, maar ook onbewust kun je op allerlei manieren met het trauma bezig zijn. Er kunnen gedragingen bij je zijn die je helemaal niet aan het trauma koppelt, maar die er toch mee te maken hebben.

ACT is heel erg geschikt om deze gedragingen boven water te krijgen. Zodra je weet dat ze er zijn, kun je besluiten hoe je ermee om wilt gaan. Dit betekent niet dat je jouw gedrag zomaar kunt veranderen, maar je kunt wel voor jezelf besluiten of je deze gedragingen wenselijk vindt en of ze werkend voor je zijn.

Hierdoor kun je zelf regie nemen in wat voor jou te veranderen is en wat niet. Hetgeen je niet kunt veranderen, maar wel tegen vecht, is een lek aan energie. Door samen te kijken hoe jij meer acceptatie kunt vinden in de onveranderlijkheden, houdt je meer energie over voor wat jou wel gelukkig maakt.

Heel veel dingen kun je echter wel op een andere manier doen. Je kunt niet zomaar een gevoel of een gedachte uitzetten, je kunt wel beïnvloeden hoe je op deze gedacht of dit gevoel reageert (of wilt reageren).

Op welke manier heb jij last van het trauma

Ongemerkt kan het trauma veel meer invloed in je leven hebben dan je zelf denkt. Het kan heel goed zijn dat het trauma jou zowel in je privéleven als in je werk beïnvloedt.

Dit kan heel duidelijk zijn, maar soms ook subtiel of zelfs verborgen.
Wij zijn van nature allemaal gericht op het vermijden van pijn. Bijna iedereen vindt het spannend om voor een grote groep mensen te spreken, niemand loopt graag een blauwtje en we hebben allemaal dingen die we liever niet hardop zeggen.

De pijn van afwijzing, onbegrip, medelijden of frustratie gaan we het liefst uit de weg. Niet alleen van anderen, maar ook van onszelf. Met ACT gaan we kijken naar de patronen die jij hebt ontwikkeld. Op welke manieren voorkom jij pijn en wanneer wordt het lijden? Wanneer we hier inzicht in hebben, dan kun je zelf beslissen of je jouw methoden wenselijk vindt.

Helpt deze manier van denken/voelen/gedragen/praten/leven etc. jou om een waardevol leven te hebben. Zorgen jouw acties ervoor dat je meer plezier, genot of geluk ervaart.

Met ACT kijken we naar jouw gedragingen, helpen die je verder in je leven?

Misschien wel, want misschien is het voor jou heel belangrijk om nooit meer een bepaald gevoel of moment te ervaren. Dan kan het voor jou een heel goede beslissing te zijn om sommige gedragingen te hebben.

Het kan ook zo zijn dat je bepaalde patronen hebt die jou helemaal niet aan een fijner leven helpen. Sommige gedragingen kunnen je zelfs pijn bezorgen.

Met ACT onderzoeken we al jouw gedragingen en waar ze vandaan komen. Daarna gaan we onderzoeken wat je van deze gedragingen vindt. Ze zijn er immers, maar helpen ze jou aan een meer betekenisvol leven?

Neem afstand van het trauma met ACT

Ik heb je willen laten zien dat ACT je kan helpen bij het effectiever omgaan met al jouw trauma signalen. Dit is geen tovermiddel, maar een wetenschappelijk bewezen therapie waarmee we echt aan de slag moeten.

Het resultaat kan echter zoveel meer flexibiliteit en veerkracht geven. Neem vrijblijvend contact met mij op om meer te weten te komen over de mogelijkheden voor jou.

Kennismaken?

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb en wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of wij een goede match zijn.

Chat openen
Hoi👋
Hoe kan ik je helpen?