ACT Therapie & Coaching

ACT helpt jou om vol overgave te leven naar wat voor jou écht belangrijk is

ACT Therapie via beeldbellen mogelijk
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Aandacht voor gevoelens en emoties

Is ACT effectief voor jou?

Hierop is het antwoord volmondig JA!

ACT Therapie is bewezen effectief en heeft een stevige wetenschappelijke basis. In de Verenigde Staten is deze theorievorm erkend als ‘evidence based’.

Naast de wetenschappelijke basis waar ACT Coaching zich op berust is het ook een hele praktische en ervaringsgerichte therapievorm. Er wordt gebruikt gemaakt van oefeningen, metaforen en mindfulness.

Heel simpel gezegd. Gitaar spelen leer je niet door het boek erover te lezen, maar door thuis aan de slag te gaan en te gaan oefenen. Dit geldt ook voor ACT, jouw leven speelt zich niet af bij mij in de coaching praktijk. Daarom is het van belang dat je tijdens mijn traject (en ook hierna) alles wat we besproken en geoefend hebben, gaat ervaren.

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces en dit gaat met vallen en opstaan. Hoe fijn zou het zijn als je pieken hoger kunnen worden en dalen minder diep. Omdat je echt leeft naar wat voor jou belangrijk is.

 

act therapie
ACT therapie

ACT: Bewezen effectief

De methode die ik veel toepas in de begeleiding is gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

Het is een cognitieve gedragstherapie, die erop gericht is om mensen op een flexibele manier te leren omgaan met weerstanden en hindernissen waar zij gedurende het leven mee geconfronteerd kunnen worden (Acceptatie). Zodat jij de ruimte krijgt om je zicht te richten op wat voor jou echt belangrijk is (Bereidheid).

Het primaire doel van ACT is niet het laten verdwijnen van de klachten, maar het ontwikkelen van jouw persoonlijke kracht om hier mee om te gaan.

Door ACT loop je niet meer vast in de problemen die je ervaart. Je leert om te gaan met alles wat je ervaart en tegelijkertijd maak je ruimte voor wat jij echt belangrijk vindt in het leven.

De manier om ‘uit je hoofd’ te komen en ten volle gaan genieten van het leven dat je leeft.

ACT therapie

De Kracht van Acceptatie

Jouw sprong in het diepe geeft je geen garantie op succes. Maar toch is het DE manier om jouw angsten, emoties en gedachten te omarmen en daarmee beheersbaar te krijgen. We kunnen ons helaas niet ontdoen van het negatieve, maar we kunnen er wel bewust voor kiezen ons open te stellen voor deze gevoelens en emoties. Door deze erkenning wordt het dragelijk en krijg je rust.

Om dit te verduidelijken wil ik je vragen je voor te stellen dat je vast bent komen te zitten in een grote poel van drijfzand. Net zoals je hebt gemerkt vast te zitten in jouw emoties, gedachten, gevoelens en situaties. Instinctief wil je zo snel mogelijk weg uit dit drijfzand, want het beangstigt je om opgezogen te worden. Je gaat driftig met je armen en benen bewegen in de hoop jezelf te bevrijden. Maar in werkelijkheid zet je jezelf alleen maar meer vast en word je nog dieper in het drijfzand getrokken.

Door dit voorbeeld wil ik als ACT therapeut je beeldend laten inzien dat de instinctieve poging uit het drijfzand te komen, dezelfde werking heeft als de strijd die je voert met jouw emoties, gedachten en gevoelens.

Stel je nu eens voor dat je niet meer worstelt met het drijfzand maar dat je eraan overgeeft, dan blijf je drijven en zak je niet nog verder weg.

Je kunt jezelf vaardig maken in het open stellen voor jouw negatieve gevoelens en gedachten en tegelijkertijd je blijven richten op dat gene dat jou leven waardevol maakt.

Casus Robin

Robin ervaarde somberheid en uitzichtloosheid in haar leven, terwijl ze enorm haar best deed om gelukkig te zijn. Robin had door gezondheidsklachten op dat moment geen werk en vond vrij weinig nog de moeite waard. Zij wilde wel in beweging komen maar het lukt niet.
Robin geeft aan dat zij door de ACT therapie geleerd heeft om milder te zijn voor zichzelf. ‘’Ik voel dat ik leef en heb energie om weer verder te gaan’’. ‘’Ik hoef niet meer te vechten tegen mijn lichaam en laat de gevoelens die ik ervaar toe, in plaats van dat ik er door wordt opgeslokt’’. ‘’Door ACT ervaar ik rust in mijn leven en heb ik handvatten gekregen om positiever in het leven te staan’’.

“Verander wat je kunt veranderen en accepteer wat je niet kunt veranderen”

Wat kan ik voor jou betekenen?

Als ACT Coach kan ik samen met jou gaan kijken naar wat voor jou echt belangrijk is in het leven. Op het moment dat je dit duidelijk hebt kun je leren je hierop te gaan richten omdat dit de waarden zijn die jij kunt beïnvloeden.

Anders gezegd, je hebt hier grip op. Door jouw vermijding strategieën in kaart te brengen kunnen we laten zien dat de controle die je probeert uit te oefenen over je emoties en gedachten niet werkt en jou dus niet verder helpen om een gelukkig leven te leiden.

Ik kan jou helpen om lichter te gaan leven en meer flexibel om te gaan met alles wat er zich in jouw leven voordoet en nog zal gaan voordoen. Het leven heeft heel veel mooie momenten maar helaas ook moeilijke ingrijpende momenten.

De inzichten die ACT Therapie jou kunnen geven zorgen ervoor dat je uit je cirkel van eindeloos denken komt en gaat genieten van het leven, hier en nu.

Kennismaken?

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb en wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of wij een goede match zijn.

Chat openen
Hoi👋
Hoe kan ik je helpen?