Omgaan met Angsten

Ondersteuning wanneer je veel angsten en onzekerheid ervaart

Therapie via beeldbellen mogelijk
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Aandacht voor gevoelens en emoties

In hoeverre horen angsten bij het leven?

Angsten en of onzekerheden, hebben we daar niet allemaal wel eens last van?

Jazeker, niet voor niets zijn angsten in eerste instantie zelfs functioneel als waarschuwingssignaal. Maar helaas kunnen angsten ook zich ontwikkelen tot iets met een groot negatief effect op ons dagelijks leven.

Op dat moment kan het zelfs zo zijn dat het een emotioneel lijden wordt. Dit emotioneel lijden, willen we het liefst uit de weg gaan. Maar ook jij zult vast merken dat dit helaas niet zo werkt. Angsten gaan niet zomaar uit zichzelf weg.

Het emotioneel lijden wordt namelijk verergerd op het moment dat je jouw emoties, gedachten en lichamelijke sensaties probeert te controleren. Uiteindelijk kan de angst hierdoor groter worden en jouw leven gaan beheersen.

Ik wil jou door middel van ACT helpen deze spiraal te doorbreken.

act bij angsten
act therapie angsten

Angst is veel meer dan je eventjes niet prettig voelen

Op het moment dat jij je angstig begint te voelen, vinden er verschillende processen plaats in jouw lichaam en geest. De meest voorkomende lichamelijke reacties zijn een verhoging van de hartslag, hartkloppingen, ademnood, misselijk, hoofdpijn en rillingen.

Naast fysieke symptomen, kunnen er ook eindeloos veel negatieve gedachten ontstaan. Je kunt overweldigt worden door negatieve emoties en gevoelens.

Al deze negatieve reacties op jouw angst, kunnen op zichzelf een rol gaan spelen. Door jouw (verwachtte) reactie op de angst, kun je je nog onzeker en moedelozer voelen. Hoe harder je probeert je ertegen te verzetten en het te beheersen, hoe lastiger het wordt om het dragelijk te houden.

Praten hierover is niet altijd makkelijk, omdat dit voor anderen zo ver van hen af staat dat ze je nooit helemaal begrijpen.

act therapie angsten

Hoe ACT jou kan helpen wanneer je angst ervaart

Bijna altijd komen cliënten binnen met het doel om van hun klachten af te komen. Dit is namelijk wat je instinctief wilt en doet op het moment dat je geconfronteerd wordt met gedachten, gevoelens, emoties en sensaties die jij helemaal niet wilt ervaren.

Ik kan je vertellen dat het verdwijnen van deze klachten waarschijnlijk niet zal lukken. Een heel duidelijk voorbeeld hiervoor is namelijk dat ik jou nu vertel dat je NIET aan een blauwe ballon moet denken.

Hoogstwaarschijnlijk heb jij dit nu wel gedaan, misschien zelfs ook nog wel gevisualiseerd. Dit is namelijk wat ons brein doet. Je kunt je er tegen verzetten maar dat werkt niet, het zal blijven oppoppen. Het verzetten en vechten tegen de angst en alle negatieve facetten waaruit ze is opgebouwd, maakt het een hele zware strijd.

Om die reden gaan we samen aan de slag. Niet om de angsten en de klachten op magische wijze te laten verdwijnen. Maar wel om ervoor te zorgen dat je ze onder ogen kunt komen en kunt beheersen. Ik heb dit al met tientallen mensen gedaan, dus je mag erop vertrouwen dat wij dit samen ook kunnen.

Jij bent niet jouw angsten. Je hoeft niet te ondergaan dat ze je leven beheersen.

Anour

“Ik ben heel erg op de goede weg, dat betekent niet alles nu zomaar vergeten is. Het lukt wel om negatieve gedachten niet meer te laten escaleren. Ja, ik ben soms nog steeds bang dat ik weer ziek wordt maar dit zorgt er niet meer voor dat ik de hele dag hieraan denk en al het andere daardoor laat liggen”

Over wat voor angsten hebben we het dan?

Angsten zijn heel divers. Dus de voorbeelden die ik noem, zijn bij lange na niet het hele spectrum. Toch noem ik er een paar om het meer concreet te maken.

  • Angst voor ziekte

Deze angst kan ontstaan nadat iemand die dicht bij je staat ziek is geworden of nadat jezelf ziek bent geweest. De angst dat jij of iemand anders ziek wordt, of dat een ziekte terugkeert kan je leven beheersen.

  • Angst voor sociale situaties

Deze angst kan heel divers zijn, misschien ben je bang om een paniekaanval in een winkel te krijgen of ben je angstig om bepaalde (groepen) mensen te zien. De verwachte mening van anderen kan hier een heel grote rol spelen.

  • Angst tijdens de zwangerschap of voor de bevalling

Misschien heb je eerder problemen gehad tijdens de zwangerschap of de bevalling. De angst dat dit opnieuw kan gebeuren kan een zware deken van negativiteit over je leven leggen.

  • Angst na een traumatische ervaring

Ervaringen uit het verleden kunnen ook in de toekomst nog effect hebben. Wanneer er iets heftigs in jouw leven is gebeurt, dan kan dit zijn sporen nalaten en ervoor zorgen dat je heel angstig bent om nog eens iets dergelijks te ervaren.

Ik noem een aantal voorbeelden, maar angsten komen in allerlei vormen en wegens allerlei redenen. Jij weet het beste waar je last van hebt en welke angst jij ervaart.

Hoe kun je met ACT minder last van angsten hebben

We gaan samen een effectief proces aan om te zoeken naar jouw bereidheid om te leren met jouw angsten om te gaan. Hiervoor zullen we de angst in al haar facetten moeten gaan onderzoeken en ervaren.

Uiteindelijk door de inzet van verschillende technieken en oefeningen, zul je merken dat je het proces van acceptatie ingaat. Acceptatie klinkt als een berusting, je ergens bij neerleggen. Maar dit is absoluut niet wat het betekent.

Acceptatie is een staak het vuren met het negatieve. Accepteren is erkennen en omarmen. Je geeft dus niet op, maar je bent bereid je open te stellen voor de realiteit zoals hij is. Het doel is acceptatie te vinden in dingen die nu eenmaal zo zijn en daardoor rust en grip te vinden.

Kennismaken?

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb en wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of wij een goede match zijn.

Chat openen
Hoi👋
Hoe kan ik je helpen?