Gezondheidsklachten

Leer jezelf en je omgeving anders om te gaan met je klachten

Therapie via beeldbellen mogelijk
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Aandacht voor gevoelens en emoties

Omgaan met gezondheidsklachten

Er zijn gezondheidsklachten die vervelend zijn, zoals een verkoudheid of een arm breken. Gelukkig ben je hier meestal met een tijdje weer vanaf.

Maar er zijn ook gezondheidsklachten die veel meer invloed hebben op jouw leven.
Misschien doordat de klachten heel heftig zijn of omdat ze lang aanhouden. Maar er zijn ook allerlei bijkomende factoren zoals hoe jij met de klachten omgaat. Of hoe je omgeving hiermee omgaat.

Wanneer je last hebt van klachten die niet zichtbaar zijn, die onbekend zijn of die niet helemaal begrepen worden (zowel door jou als door anderen). Dan kan het zo zijn dat er andere redenen zijn waardoor de gezondheidsproblemen jouw leven beheersen. Niet alleen de klachten maar ook de manier waarop jij en anderen omgaan met deze klachten speelt hierbij een rol.

Ik wil jou helpen om hier anders mee om te gaan, zodat je niet langer blijft strijden tegen je situatie en je omgeving.

act gezondheid

Een ziekte of aandoening is meer dan alleen fysieke klachten

Als mensen kunnen we goed omgaan met zaken die logisch en verklaarbaar zijn. Wanneer we weten waar we aan toe zijn en wanneer iets over is, dan kunnen we best goed relativeren. Maar dit is heel anders wanneer we in een situatie komen die onzeker is.

Want hoe gaan we om met een aandoening die niet van de buitenkant te zien is en waar nog nooit iemand anders van heeft gehoord. En hoe reageren anderen op een ziekte waarvan zij niet snappen wat het inhoudt. Hoe ga jij zelf ermee om, wanneer je van een gezond persoon verandert in iemand die snel tegen zijn eigen grenzen oploopt en hierdoor anders moet gaan leven.

Aandacht voor jouw gevoelens en emoties

Dan zijn gezondheidsklachten opeens veel meer dan “niet kunnen rennen” of “pijn bij het opstaan”. Het is zwaar om misschien al jaren je niet goed te voelen, zonder dat je weet wat er is, wanneer het weggaat, of hoe je het aan anderen goed kunt uitleggen.

Dit zie ik veel bij mensen met chronische klachten of ziekten die zware sporen hebben achtergelaten. Denk hierbij aan:

  • Niet Aangeboren Hersenletsel
  • Oncologie
  • Auto immuunaandoeningen

Maar ik zie dit ook heel vaak bij ziekten die minder goed uit te leggen zijn zoals:

  • Chronische vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Sluimerende ontstekingen
  • Genetische aandoeningen
  • Migraine of hoofdpijn
  • Allergieën & intoleranties

In het begin gaat alle aandacht en energie naar het bestrijden van de problemen, maar soms is het tijd om over te schakelen. Van vechten tegen je lichaam, naar het aanvaarden van de situatie.

Helaas, we kunnen soms de gezondheidsproblemen niet veranderen. Gelukkig kun je dan wel veranderen hoe je hier mee omgaat. Want wanneer het je lukt om te accepteren in welke situatie je zit. Dan kun je van daaruit weer leren genieten en weer gaan leven.

Robert

“Gelukkig gaat mijn conditie niet meer achteruit, maar de situatie is blijvend anders dan hiervoor. Kim heeft me heel erg geholpen met het leven naar wat ik wel heb (nog heel veel!) in plaats van alleen bezig te zijn met mijn ziekte. “

Kiezen om te leven met je klachten

Accepteren wat je niet kunt veranderen. Daar gaan we samen aan werken. Want negeren, situaties uit de weg gaan en je aanpassen naar de verwachtingen van anderen, dat is geen bestendige oplossing. Daar wordt je niet gelukkig van.

Met ACT gaan wij ervoor zorgen dat je gaat leven vanuit wat er nog wel is. Naar wat voor jou belangrijk is. Want dat is de basis van geluk. Ik wil er samen met jou aan werken om jou dat geluk weer te laten vinden. Want dat geluk is niet weg, je kunt er alleen niet bij. Tenminste, nog niet. Daar gaan wij samen verandering in brengen.

Leven met je klachten in plaats van vechten met je klachten.

Kennismaken?

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb en wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of wij een goede match zijn.

Chat openen
Hoi👋
Hoe kan ik je helpen?