Fertiliteitstrajecten

ACT coaching tijdens vruchtbaarheidstrajecten

Therapie via beeldbellen mogelijk
Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Aandacht voor gevoelens en emoties

Emoties zijn niet altijd zichtbaar

Waarschijnlijk heb jij ook gemerkt dat een fertiliteitstraject heel zwaar is voor zowel je lichaam als voor je geest. De meeste mensen verwachten en snappen wel dat het lichamelijk zwaar zal zijn. Maar dit geldt zeker ook voor je gevoel en gemoedstoestand, mede doordat een traject onzeker is en lang kan duren.

Het heen en weer slingeren tussen hoop (krijgen we een gezond kindje!) en vrees (gaat het dan nooit lukken?), hormonale veranderingen en het omgaan met vreugde of teleurstelling is helaas heel erg heftig.

Dit is voor de buitenwereld soms minder zichtbaar. Het is voor iemand die niet in jouw situatie zit heel moeilijk om dit voor te stellen. Misschien omdat zij niet weten in wat voor traject je momenteel zit of anderzijds omdat zij zich niet goed kunnen inleven. In beide gevallen is dit voor jou verdrietig omdat je door zo’n kwetsbaar proces gaat en steun en begrip nodig hebt.

emoties fertiliteit

Wat kan je verwachten?

Het is heel erg logisch dat je blij en dankbaar bent dat vruchtbaarheidstrajecten bestaan en je helpen om je wens te vervullen. Maar tegelijkertijd is het ook heel erg logisch dat je in een emotionele achtbaan terecht bent gekomen.

Ik wil je helpen en ondersteunen tijdens een medisch traject, zodat je opnieuw jouw kracht vind om om te gaan met alles wat er nu op jouw pad komt.

Trajecten zoals IVF (in-vitrofertilisatie), ICSI (intracytoplasmatische sperma- injectie) en IUI (intra-uteriene inseminatie), zijn medisch intensieve trajecten. Jouw hormonen en biochemie veranderen. Wat zowel voor jouw lichaam als geest erg belastend kan zijn en wat heel grote impact kan hebben.
Je hoeft dit niet alleen te dragen!

Aandacht voor gevoelens en emoties tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling

Los van de behandeling zelf, heeft ook de medicatie die kunt krijgen veel invloed. Ook de fase van het traject waarin je je bevindt, heeft effect op je emoties.

Een veel voorkomende ervaring van vrouwen, maar ook mannen, is dat zij zich heen er weer voelen slingeren tussen enerzijds hoop, dat de behandeling succesvol is en anderzijds angst voor (opnieuw) een teleurstelling.

Jij bent hierin niet alleen! Dit biedt geen troost, maar geeft wel aan dat jouw emoties normaal zijn en er dus ook mogen zijn. Die gevoelens zijn niet leuk, maar ze gaan simpelweg niet zomaar weer weg. Zo werkt het helaas niet.

Misschien heb je wel gemerkt dat jij deze negatieve emoties en gevoelens niet wilt hebben. En ze daarom onderdrukt of vermijd. Of misschien vertel je je zelf wel dat je dit helemaal niet mag voelen en dat je je erover heen moeten zetten.

Echt, gun jezelf (of je partner) de kans en de rust om met deze gevoelens om te leren gaan.

Rianne

“De gesprekken met Kim hebben echt heel erg geholpen bij het niet krampachtig proberen maar door te gaan en alles proberen uit te denken. Maar juist op te laden om met energie weer verder te gaan. “

De juiste strategie om met je gevoelens om te gaan

Want negeren van je wat voelt, of denken dat het wel over gaat. Dat zijn geen bestendige oplossingen. Samen met mij kunnen we kijken naar meer ook effectieve manieren waarmee je leert omgaan met je emoties en gevoelens.

Ze gaan niet weg maar door te leren accepteren dat ze er zijn en hiermee bedoel ik liefdevol erkennen, krijgen ze ruimte en dit is wat er nodig is om meer lucht te krijgen en een meer open blik naar de toekomst.

Graag ga ik dit samen met jou aan

Zelf heb ik een verleden waarin ik meermaals werd geconfronteerd met het vroegtijdig verliezen van een zwangerschap. Ik weet nog goed wat voor emotionele impact alle gebeurtenissen, zoals ziekenhuizen bezoeken en statistieken waar ik aan vast wilde houden, op mij hebben gehad. Los van de praktisch aspecten is het een emotionele rollercoaster en dit is zwaar.

Gelukkig had ik een fijne partner, maar ook hij begreep niet alles en had ook zijn eigen emoties. Dat was voor mij ook niet voldoende op dat moment.

Ik wil er voor je zijn en samen zoeken naar manieren waarop jij beter om kunt gaan met alles wat er op je pad komt. Want je hebt geen invloed op de medische behandelingen of jouw lichaam. Maar je kunt wel iets veranderen in hoe jij omgaat met alle emoties, hoop, angsten en onzekerheden.

Laten we onderzoeken hoe je wel kunt genieten als er goede stappen worden gezet en laten we samen proberen om je weerbaarder te maken tegen tegenslagen.

Wanneer je contact met mij opneemt, help ik je hier heel graag bij.

Kennismaken?

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb en wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of wij een goede match zijn.

Chat openen
Hoi👋
Hoe kan ik je helpen?