Op welke manier kan ACT helpen bij een angststoornis

Jij bent niet je angst, lees wat ACT kan doen voor je

ACT is bij uitstek geschikt bij angststoornissen

ACT is een relatief nieuwe therapie die kan worden ingezet bij allerlei verschillende mentale klachten. Zo kan ACT effectief zijn bij stemmingsstoornissen of bij het leren omgaan met een lichamelijke aandoening.

Er zijn echter nog veel meer toepassingen.

Zo is één van de belangrijkste problemen waarbij ACT kan worden ingezet de angststoornis. Want juist bij klachten het gebied van angst, vermijding, piekergedrag en onrustige gevoelens kan ACT heel effectief zijn.

Ik vertel je graag waarom ACT zo goed kan helpen bij angstklachten, hierbij geef ik ook een aantal voorbeelden uit mijn ACT praktijk in Den Haag.

act therapie
ACT therapie

Wat is een angststoornis eigenlijk

Wanneer je last hebt van een angststoornis, dan hoef ik je niet uit te leggen wat je hierbij allemaal kunt ervaren. Je merkt immers dagelijks hoe de angstklachten jouw leven beïnvloeden.

Mensen die een angststoornis niet kennen, denken vaak dat iemand met een angststoornis voortdurend bang is. Bang voor een bepaalde situatie, een gebeurtenis of een persoon. Een angststoornis is echter veel meer dan alleen angstige gevoelens. Het “bang zijn” is maar een klein onderdeel van de klachten.

Want door de angst word je ook onzeker en ga je piekeren. Piekeren over hoe je bepaalde dingen kunt vermijden of kunt voorkomen. En piekeren hoe je toch bepaalde dingen op een normale manier kunt doen.

ACT therapie

Bij een angststoornis ben je vaak ook onzeker en ga je dingen vermijden

Vaak word je onzeker, want door de nare gedachten kun je bepaalde dingen niet doen en mensen vinden hier vast iets van. Je kunt prikkelbaar en rusteloos worden. Soms krijg je zelfs moeite met slapen of ben je de hele tijd bezig met je klachten.

Dit alles kan ervoor zorgen dat je je leven gaat aanpassen, waardoor de angst echt invloed heeft op jouw geluk en welzijn.

Wanneer jij niet naar activiteiten van je kinderen gaat. Omdat je je hier niet prettig bij voelt, dan voel je je hier later misschien schuldig over. De kans is groot dat er dingen op je werk niet lekker lopen of dat jij op sociaal gebied minder aansluiting hebt.

Op welke manier je je ook aanpast, deze aanpassing aan je angststoornis zorgt ervoor dat de stoornis jouw leven kan ontregelen. Hierdoor kan een angststoornis je hele leven ontregelen of ervoor zorgen dat je van allerlei dingen veel minder geniet.

Dat is precies wat ik vaak in mijn praktijk hoor.

Casus Lisan

Robin ervaarde somberheid en uitzichtloosheid in haar leven, terwijl ze enorm haar best deed om gelukkig te zijn. Robin had door gezondheidsklachten op dat moment geen werk en vond vrij weinig nog de moeite waard. Zij wilde wel in beweging komen maar het lukt niet.
Robin geeft aan dat zij door de ACT therapie geleerd heeft om milder te zijn voor zichzelf. ‘’Ik voel dat ik leef en heb energie om weer verder te gaan’’. ‘’Ik hoef niet meer te vechten tegen mijn lichaam en laat de gevoelens die ik ervaar toe, in plaats van dat ik er door wordt opgeslokt’’. ‘’Door ACT ervaar ik rust in mijn leven en heb ik handvatten gekregen om positiever in het leven te staan’’.

“Jij hebt invloed op hoe hard je voor jezelf bent, op hoeveel je zelf vindt dat je “moet doen”

Waarom komen mensen met een angststoornis naar een ACT therapeut

Veel mensen in mijn praktijk vinden het “angstig zijn” niet eens het ergst. Het is de invloed op hun leven en de onzekerheid. Het feit dat je doordat je onzeker bent sommige dingen niet meer doet of op een andere manier doet.

Als ACT therapeut kan ik er niet zomaar voor zorgen dat je opeens een sociaal dier wordt, dat je graag in het middelpunt staat of dat je met iedereen de confrontatie aan durft te gaan.

Waar ik mensen wel mee kan helpen, is het accepteren van sommige zaken die je niet kunt veranderen. Om vanuit dit punt je te richten op wat echt belangrijk voor je is.
Want het feit dat je angstig bent, dat is een gegeven. Maar is alleen die angst de reden dat je je zo onprettig voelt?

In mijn ervaring is het vaak ook de invloed die angst op jouw leven heeft, die voor veel verdriet zorgt. De invloed die jij zelf aan je angsten geeft. Want jij hebt invloed of je je angsten uit de weg gaat, of dat je ze erkent, zonder dat ze je overnemen.

Jij hebt invloed op hoe hard je voor jezelf bent, op hoeveel je zelf vindt dat je “moet doen”.

Via ACT gaan wij samen aan de slag zodat jij de regie weer krijgt

Wij gaan met al die dingen aan de slag. We gaan er samen voor zorgen dat je beter in staat bent om je open te stellen voor gevoelens van angst en onzekerheid. Zonder dat deze gevoelens de regie over nemen. Jij houdt die regie zelf!

Hierdoor word je milder voor jezelf en leg je jezelf minder druk op. Je leert beter je eigen patronen te herkennen en je leert hierdoor daar beter mee om te gaan. Dat doen we niet alleen samen tijdens de therapie, je krijgt ook oefeningen mee voor thuis.

We gaan afstand nemen van de angstgedachten. Ja, je hebt deze gedachten. Maar jij bent die gedachten niet. Met ACT kunnen we ervoor zorgen dat jij jouw waarden weer centraal stelt, niet je angsten.

Want jij kunt rijk en betekenisvol leven, ook al zijn er dingen waarbij je je niet prettig voelt. Door dit te doen word je rustiger, meer zelfverzekerd en ga je minder dingen vermijden.

Praktijk ACTceptatie in Den Haag bij angststoornissen

ACT is geen tovermiddel dat je eventjes inzet om zo 100% van alle klachten af te zijn. Het is een methode waardoor jij jouw angsten onder ogen kunt zien en ze kunt erkennen. Hierdoor kun je ze ook begrenzen en zorg je ervoor dat ze niet jouw leven overnemen.

Dat is best een klus, maar we gaan het samen doen. Ik begeleid je tijdens dit proces, dus je staat er nergens alleen voor. Wanneer je wat meer wilt weten kun je altijd een appje sturen of mij mailen. Ik leg je graag uit wat er voor je mogelijk is en of ik je hierbij kan helpen.

Want jij bent niet jouw angststoornis. Het is tijd dat jij de regie weer krijgt.

Kennismaken?

Wil je meer weten over wat ik te bieden heb en wat ik voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op om te kijken of wij een goede match zijn.

Chat openen
Hoi👋
Hoe kan ik je helpen?